Koen Spekman

Als illustrator teken ik graag, maar experimenteer ook veel met verf en digitaal werk. Ik zoek contrasten en toongebruik op en beperk mij vaak in kleurkeuzes. Het makkelijkst werk ik in zwart/wit. Van jongs af aan bestudeer ik graag de wereld om mij heen. Ik kijk graag naar mensen en hoe ze met elkaar omgaan, hoe ze bewegen, en hoe ze er uit zien. Het gaat hier voor mij om kleine verschillen. Ik zoek een vorm van expressie in het menselijk lichaam, om een boodschap in de vorm en weergave naar boven te halen. Plooien en rimpels in de huid, de dikte en het volume van lichaamsdelen, en nog veel meer variabelen vertellen hun eigen verhaal over het leven. Elk mens is anders en heeft zo zijn eigen vervormingen.

Voor mijn expositie werk ik aan een studie naar ouderdom, de dood, en de vergankelijkheid van de mens. Ik laat het proces wat zien ik door maakte in mijn schetsboek, van verouderde handen, ogen en gezichten tot het illustreren over het overlijden van mijn eigen oma. Er ligt een focus op vorm en rariteiten van het lichaam maar dit wordt uiteindelijk overstemd door het gevoel en de expressie hiervan bij het overlijden van een naaste.
De beelden zijn te zien in een oplage van 5 boekjes waarin ik mijn verhaal vertel in beeld, en 2 grote beelden aan de muur.