Nynke van der Bij

Ode aan mijn Imperfectie

Door mijn fascinatie voor foutjes en imperfecties om ons heen ben ik hier mijn examen mee begonnen. Het bezig zijn met en het laten zien van je imperfectie vind ik belangrijk, zo wil ik drie eigen imperfecties analyseren; de tomaat (omdat ik deze niet lust), gespleten haarpunten en brandend maagzuur. Hierin wil ik alle kanten laten zien, wat kan ik onderzoeken aan mijn imperfecties, en hoe kan ik dit onderzoek laten zien. Zo wil ik laten zien dat een imperfectie niet enkel negatief in hoeft te worden gezien, maar ook zijn mooie kanten kan hebben.

Toeval

Iedereen heeft wel eens een toevallig moment, je komt iemand ergens tegen waar je het niet verwacht. Het moet wel toeval zijn dat je elkaar hier ontmoet. Ik vind deze moment mooi en bijzonder. Ik heb deze momenten verzameld. Deze momenten heb ik gebundeld in een website, waar je de verhalen kan lezen maar waar je ook nieuwe verhalen toe kan voegen. Het medium website heb ik gekozen omdat ik hier een structuur in kan voegen waarmee ik alle verhalen aan elkaar kan koppelen aan de hand van toevallige overeenkomsten.

Visueel essay

In het essay onderzoek ik toeval. in hoeverre is iets toevallig? in hoeverre kan ik beelden maken die toevallig zijn? Omdat toeval niet iets is wat je kan vastpakken wil ik een grens vinden tussen toeval en iets wat ik heb bedacht. In het essay behandel ik verschillende kunstenaars/ontwerpers die toeval gebruiken in hun kunst/ontwerp en wil ik kijken hoe ik zelf toeval toe kan passen in mijn ontwerp.

Ik onderzoek toeval omdat ik dit vaak tegenkom in mijn eigen ontwerp en dit geeft net die eigenheid die het ontwerp beter maakt. Hierdoor ben ik er in geïnteresseerd geraakt, en onderzoek ik hoe ik dit nog meer kan toepassen.