Malika van der Kooij

Mijn werk heeft vaak een speels karakter. Ik werk intuïtief en associatief. Ik vind het interessant om complexe thema’s voor iedereen toegankelijk en luchtig te maken. Mijn voorkeur ligt bij thema’s die niet alledaags behandeld worden en soms neigen naar het bizarre. Het liefst werk ik analoog, hoewel ik ook digitale technieken beheers. Mijn passie ligt bij handwerk. Als de opdracht het toelaat, experimenteer ik met verschillende materialen en technieken. Ik laat mij vaak leiden door een gevoel dat ik bij een onderwerp krijg.

Dit project geeft een kritische blik op de houding van de mens tegenover de dood. Tegenwoordig kijken we heel anders tegen de dood aan dan een aantal eeuwen geleden. De dood heeft geen plek meer in ons dagelijks leven, we proberen onze sterfelijkheid te ontkennen. Ik wil door middel van een visueel onderzoek de dood weer bespreekbaar te maken in de hoop dat mensen weer zorg gaan dragen voor hun eigen dood.

Hoe komt het dat wij onze sterfelijkheid niet willen erkennen? Is deze houding ooit anders geweest? In mijn essay onderzoek ik waar de negatieve houding tegenover de dood vandaan komt en hoe dat in de voorgaande eeuwen anders was en zich heeft ontwikkeld.