Margriet Osinga

Mijn werk gaat vaak over kleine alledaagse dingen en ik houd er van om aan de hand van die kleine dingen een groot verhaal te vertellen. Op deze manier behandel ik persoonlijke onderwerpen maar ook vaak maatschappelijke kwesties.


EINDEXAMENPROJECT
Te veel gekookte pasta, oud brood, het laatste stukje van een banaan wat ik nooit op eet en kookroom dat over datum is. Ik heb 2 maanden lang al het eten wat ik weg heb gegooid getekend.

Het onder de loep nemen van mijn weggooigedrag begon met de vraag wanneer, waarom en hoeveel voedsel wij nou eigenlijk weg gooien? Doen we dit als het niet mooi genoeg meer is, over de houdbaarheidsdatum heen is, of als we er simpelweg te veel van hebben?

Om dit te onderzoeken ben ik een voedseldagboek bij gaan houden waarin ik alles wat ik weggooi heb geïllustreerd. Dit als vorm van straf, maar ook om mijn eigen gedrag te documenteren en mijn data te verzamelen door heel obsessief vast te leggen.

Door middel van het gebruik van illustratie als medium creëer ik een vorm van bewustwording. Het illustreren van wat ik weggooi dwingt mij ertoe het object aandachtig te bestuderen. Hoe zit het precies in elkaar? En wat gooi ik nou eigenlijk weg?