Eva Staal

Mijn naam is Eva Staal maar ik werk onder de naam Eva Stalinski. Ik ben geboren in Haren op 5 november 1991. Ik woon daar nog steeds, samen met mijn hond Willem, die een belangrijke rol in mijn leven en in mijn werk speelt.
Mijn zus Anne Staal, tevens mijn buurvrouw, is ook illustratrice. Wij werken individueel, maar ook als collectief onder de naam 'de Stalinski's'.

Voor mijn eindexamen heb ik een beeldverhaal gemaakt getiteld 'Prins'. 'Prins' is ontstaan vanuit mijn interesse in sprookjes. Wat me aanspreekt aan sprookjes is dat vrijwel iedereen de verhalen over Roodkapje, Sneeuwwitje en Assepoester kent. Het feit dat deze personages en hun verhalen zo algemeen bekend zijn, geeft mij veel vrijheid om er een nieuwe interpretatie aan te geven. Het is dan ook geen standaard sprookjesboek geworden.

Als Illustrator houd ik er van om verhalen te vertellen. Het liefst ga ik aan de haal met bestaande verhalen. Als het verhaal zelf niet ter discussie staat, kan ik me als beeldmaker richten op de vorm. In ‚Prins’ speel ik met verwachtin gen en aannames, ik mix en meng elementen en maak er een nieuw verhaal van.
In mijn visueel essay onderzoek ik de theoretische kant van sprookjes. Ik analyseer onder andere het sprookjes idioom door middel van een modern autobiografisch sprookje.

Mijn stijl is nog in ontwikkeling, maar de stijl waarin ik 'Prins' getekend heb, is deels geïnspireerd op traditionele druktechnieken als lino-snede en zeefdruk. Ik heb hier veel mee geëxperimenteerd in mijn academietijd, en de esthetiek ervan spreekt mij erg aan. Met name het werken met een beperkt kleurenpalet en de overlappende kleuren. Verder gebruik ik eenvoudige, bijna gestileerde vormen.

Ik wil mijzelf graag ontwikkelen tot een veelzijdig illustrator, zowel eigen projecten ontwikkelen als in opdracht werken.