Gjalt Tattje

Ontwerpen is mijn manier van het vormgeven van mijn visie. Ik ben namelijk iemand die niet snel zijn mening naar voren durft te duwen. Met veel moeite krijg ik mijn mening vaak onder woorden en vaak sluit het uiteindelijk niet eens aan bij wat ik dan ook echt vind. Bij ontwerpen is dit compleet tegenovergesteld. Door ontwerpen krijgt mijn visie ineens een stem en kan ik ongeremd laten zien wat ik bedoel. Omdat ontwerpen zo dichtbij mij ligt vind ik het ontzettend belangrijk dat ik in mijn ontwerpen grenzen blijf verleggen. Je moet jezelf uit je comfortzone blijven halen. Alleen daardoor kun je verder groeien.
Naast het feit dat ik mijn grenzen wil blijven verleggen vind ik het ook belangrijk om over je eigen grenzen heen te kijken, naar andere disciplines. Dat we iedereen in een bepaald beroep indelen is een achterhaald systeem. Je kunt niet meer alleen een interieurarchitect zijn of alleen een grafisch ontwerper. Beroepen beginnen langzaam te versmelten. In mijn werk vind ik het belangrijk dat ik mijn inspiratie niet alleen uit de architectuurwereld haal, maar dat ik opzoek ga in andere gebieden die ver bij mij vandaan liggen, zoals bijvoorbeeld de biologische wereld, de technologische wereld of de wetenschappelijke wereld.

Een van de belangrijkste inspiratiebronnen in mijn werk is de natuur. Voor mij bestaat er geen betere ontwerper dan de natuur. We leven op een fantastische planeet die compleet doordacht is. De oplossingen die de aarde verzint zijn geniaal. In mijn ontwerpen haal ik mijn inspiratie uit deze genialiteit. Met mijn ontwerpen probeer ik de natuur en design te laten versmelten. Ze zullen een interactie met elkaar aan gaan en elkaar aanvullen. Vroeger ontwierpen we alleen maar met de natuur en ergens zijn we het kwijt geraakt en dat terwijl de mooiste designoplossingen gewoon voor het oprapen liggen.

Ontwerpers zouden veel meer dan nu de toekomst moeten ontwerpen. We leven namelijk in een veranderende samenleving. Door bijvoorbeeld de crisis is gebleken dat het oude niet goed genoeg meer is, en het nieuwe is nog niet bedacht. Dit is bij uitstek de tijd van de ontwerpers. Mijn ontwerpen zijn vaak gericht op de toekomst. Het is interessant om te ontwerpen voor een tijd waarvan nog niets vast ligt. Mijn interesse gaat hier ook naar uit omdat je iets ontwerpt wat mensen zich in eerste instantie niet kunnen voorstellen. Het zijn vaak idealistische ideeën die ik uitvoerbaar probeer te maken. Soms moet je verder durven kijken dan realistisch is anders zal je nooit vernieuwing de wereld in brengen.