Roos Hoogeveen

Vaak wordt er gedacht dat je jezelf kan laten zien door middel van poseren, bijvoorbeeld met kleren aan die je anders nooit draagt, met een boek in de handen terwijl je nooit leest. Een achtergrond gebruiken waar je anders nooit bent achter een masker. Soms is dat een maatschappelijke rol, soms een hele persoonlijke en intieme rol. Soms openbaar, soms privé. En vaak een vermenging tussen die twee.

Dat heeft in mijn werk geleid tot een serie foto's die zich in het midden houdt tussen documentaire en enscenering. Dus in scene gezet. De documentaire kant is van groot belang; alle mensen die ik fotografeer bestaan echt, al leiden ze vaak een verborgen bestaan. Door middel van licht versterk ik het geënsceneerde deel van hun leven.
Deze mensen die zowel voor mijn foto's als in het echt op de grens leven tussen werkelijkheid en fictie, tussen pose en.
Deze mensen fascineren mij. De mens acteert in hun omgeving, dat is hoe ik de mens heb gefotografeerd. Maar niet zomaar gefotografeerd, ze waren allen uniek. Mijn manier van fotograferen van deze mensen is, concentratie en trage sluitertijden zodat de kunstlichten in de omgeving worden weergegeven, de mens moet erg stil zitten. Niet alleen de foto maken was een kunst op zich, maar om deze mensen te vinden was een nog grotere uitdaging en een heel avontuur. Het schrijven met licht en kleuren is waardoor je mijn manier van werken kunt zien. Wie zijn deze mensen? Mensen met een uniek karakter en mensen met een fascinatie.

De mensen vind ik via mijn werk, Hyves, Facebook, of op straat, ik raak in gesprek met deze mensen en probeer hun vertrouwen te winnen, om bij hun thuis te komen en een foto te mogen maken. Een foto te maken van hun leven, hun fascinatie gemixt met mijn fascinatie voor deze mensen en spelen met licht. Is het werkelijkheid of is het fictie?
Het onderwerp wat ik ga laten zien zijn excentrieke mensen die in de omgeving Assen wonen (Drenthe), mensen waarvan je normaal gesproken hun fascinatie niet direct zal zien
mijn mensen laten zichzelf zien vanachter een masker.