Sofia van Maanen

De thematiek van mijn werk wordt beïnvloed door Colombia, mijn geboorteland, met zijn kleurenpracht, traditionele patronen, handwerktechnieken en organische materialen, zoals katoen, klei en hout.
Mijn ideaal is om handwerk en kunst met elkaar te verbinden. Tijdens de afgelopen studiejaren aan de Academie Minerva en aan de University of the Arts, Philadelphia, heb ik diverse technieken leren beheersen.
Vaardig zijn in de verschillende technieken geeft je ruimte voor expressie. Hoe bekwamer je wordt, des te meer plezier en voldoening je beleeft aan het creëren van kunst.
Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar werken met katoen of linnen. Dit materiaal gebruik ik naturel, maar bij het weven kleur ik het katoen zelf, waardoor ik tot een eigen kleurexpressie kom.
Bij mijn weefwerk word ik geïnspireerd door traditionele vormen en motieven uit de natuur zoals
vogels en bloemen. Bij borduren gaat het mij vooral om de vrije expressie waarbij het gaat om precisie, geduld, liefde voor het materiaal. De nadruk ligt op het hebben van oog voor detail. Grove en vluchtige technieken zijn niet aan mij besteed.
Echter, ik heb één uitzondering: Met rijst wil ik decoratieve motieven maken op de vloer. Geïnspireerd door de geuren en de korrelstructuur, laat ik mezelf verrassen en ga ik het publiek bekoren met sierlijke en vloeiende vormen. Colombia is een land met veel negatieve of beladen punten die ik naar de achtergrond wil duwen, door de schoonheid en puurheid van het land en zijn cultuur te benadrukken met mijn werk.
Iets is klaar als er geen ruimte meer is voor toevoegingen. Het is opvallend dat de meeste van mijn werken een open einde hebben.
Tot nu toe heb ik werk gemaakt vanuit het perspectief van Colombia, dat ik nog niet bewust heb ervaren. De reden waarom ik nu deze werken maak, is dat ik een ideaalbeeld probeer te schetsen. Ik ben benieuwd of en hoe mijn werk zal veranderen als ik in het land geweest ben.