Sophie Spendel

De frustratie van het grijze reserve-leger.

Het is hoog tijd voor een andere visie op ouderdom. In tegenstelling tot onze vitale 50 -plussers lopen instanties achter en kunnen ze niet snel genoeg mee met de tijd. Werkloze ouderen worden gezien als nutteloze kostenpost terwijl ze eigenlijk een zegen zijn. Zij vormen de steunpilaren en zorgen voor houvast in deze ‘vloeibare tijden’. Hoe kunnen we de wensen van onze 50-plussers in vervulling laten gaan en een oplossing vinden voor de frustratie die de huidige situatie  teweeg brengt? Is het ouderwetse ‘hard werken tot je versleten bent’ echt niet meer van deze tijd? En waar halen we dan onze voldoening uit?

De tijd van fabriekswerk en handwerkslieden is voorbij. De arbeidsmarkt kantelt en mensen worden niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk veel ouder waardoor zij nieuwe rollen kunnen vervullen in de maatschappij. Het enige wat hen nog tegenhoud zijn de instanties die hun methodiek nog baseren op het oude werkbeeld. Deze situatie zorgt voor miscommunicatie, onzekerheid en de confrontatie dat zij echt ’te oud zijn om mee te draaien’ terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. In deze documentaire zal ik laten zien tegen wat voor problemen de ouderen oplopen en wat er op dit moment van hun verwacht wordt. Oude beelden van ouderdom vertroebelen onze visie en weerhouden ons om verder te kijken. Kunnen we onze vooroordelen over de vergrijzing loslaten om tot een oplossing te komen? Of laten we onze ouderen permanent op de reservebank zitten?

Met mijn project wil ik aandacht vragen voor de werkloze 50-plusser en proberen de visie op ouderdom te verbreden. Ik wil het dialoog openen en in gesprek gaan met overheidsinstanties over hun methodiek dat nog gebaseerd is op het oud werkbeeld. Ik wil een zwaar onderwerp aankaarten door het thema in een lichte, grappige en makkelijke verteerbare vorm te gieten. Om antwoord te geven op deze vragen en te laten zien hoe ik überhaupt bij deze vragen gekomen ben zal ik een animatiefilm documentaire trailer maken die verschillende kanten belichten. Dit omdat een gehele trailer niet te doen is in deze korte tijd en ik iets heb om na mijn afstuderen op verder te borduren. Mijn visueel essay wordt ook een video. Dit omdat de combinatie van geluid en beeld erg belangrijk is in mijn project en ik denk dat ik op deze manier mijn proces het beste uit kan leggen.